MOTORERKlicka för större bild

AB Beijers Motorfabrik, Vimmerby

Beijers motorfabrik startar i Vimmerby i närheten av Gästgivarhagen 1908 som en avknoppning på ett företag i Kristdala.

I företaget tillverkades motorer av olika slag, mest råoljemotorer. Under andra världskriget tillverkades krigsmateriel och efter kriget verkar tillverkningen handla om metallbearbetningsmaskiner, bl.a. metallfräsmaskiner och planslipar.

År 1960 finns 27 anställda. 1969 köps företaget upp och tillverkningen flyttar till Storebro.Klicka för större bild

Målilla Mekaniska Verkstad (Calmo), Målilla

Målilla mekaniska verkstad tillverkade motorer och kompressorer mellan 1908 och 1958.Klicka för större bild

Västerviksmotorn, Västervik

Västerviksmotorn eller Nilssonmotorn som den ibland kallas är en en- eller tvåcylindrig motor av tändkuletyp, d.v.s i stället för elektriskt tändsystem finns en kulformad kropp över cylindern. Tändkulan värms upp med blåslampa före starten och håller sedan temperaturen av den värme som alstras när motorn går.

Tillverkningen av motorerna startade 1910 av tre bröder som hette Nilsson. I verkstaden som låg i kvarteret Motorn i Västervik skedde både tillverkning och provkörning. Den första motorn som tillverkades fanns fortfarande i bruk i en båt på 1970-talet.

Med åren expanderade tillverkningen och modellsortimentet utökades. Det fanns upp till 18 olika effekter på motorerna. En stor del av motorerna gick på export. En del av de motorerna användes till vattenpumpar för risfält, men de flesta var marina och användes i fiske-, segel- och lastbåtar.

Tillverkningen i bröderna Nilssons regi slutade då fabriken brann ner i slutet på 1940-talet. Tillverkningsrätten köptes då av Falkenbergs Varv AB som sedan i sin tur sålde den vidare till Kristdala motorfabrik. De tillverkade 135 motorer och sålde sedan tillverkningsrätten till ett företag i Jönköping 1951. Målilla-Gårdveda Hembygdsförening har fortfarande en del reservdelar och gjutmodeller till motorerna.